top of page

Grupa Instytut Staszica

Publiczna·37 uczestników

Przeglądam materiał do EXIN BCS AI Foundation i zaczynam mieć wrażenie, że im więcej czytam, tym więcej pytań mi się pojawia. Teoretyczne pojęcia jeszcze jakoś ogarniam, ale trochę gubię się w tym, co faktycznie jest „kluczowe” na egzamin. Jak się uczyliście? Korzystaliście z jakichś notatek, nagrań, może przykładów z realnych projektów? Chciałbym podejść do tematu bardziej praktycznie, ale nie wiem, od czego zacząć.

6 wyświetleń

Miałem dokładnie to samo uczucie na początku. Najbardziej pomogło mi przejście całego programu w małych blokach tematycznych, zamiast czytać wszystko naraz. Dopiero wtedy zacząłem widzieć, co faktycznie jest fundamentem do zdania egzaminu. Dobre było też to, że materiały są całkiem sensownie ułożone – ja korzystałem ze szkolenia tutaj: https://www.advisedskills.com/pl/artificial-intelligence/artificial-intelligence-foundation – i w sumie dopiero dzięki tym modułom zrozumiałem, jak łączyć modele, etykę AI i pracę agentów w jedną spójną całość.

Co mi bardzo pomogło, to robienie własnych notatek z przykładami z życia. Na przykład gdy omawiają inteligentnych agentów, to dopisywałem sobie przykłady chatbotów, z którymi faktycznie pracowałem, albo systemów rekomendacyjnych, których używa nasza firma. Wtedy teoria przestaje być abstrakcją. A przed samym egzaminem powtórzyłem tylko definicje i najważniejsze zależności – to wystarczyło, żeby zdać bez stresu.

bottom of page